Subjek Dalam Matrikulasi

9:32:00 PM By Putradam azman



kepada semua yang akan mengambil bidang matrikulasi..
disini akU akan kongsi maklumat ini kepada korang...
semoga membantu...

enam aliran yang ditawarkan oleh program Matrikulasi adalah seperti Fizikal, Biologi, Perakaunan, (Teknikal) Awam, (Teknikal) Mekanikal dan (Teknikal) Elektrik dan Elektronik. Berikut adalah senarai mata pelajaran yang harus diambil oleh setiap pelajar di Matrikulasi pada tahun 2011:


Mata pelajaran WAJIB diambil oleh semua aliran:
Bahasa Inggeris | Teknologi Maklumat | Pendidikan Islam & Moral | Dinamika Kemahiran


Salah satu mata pelajaran Ko-Kurikulum:
Sukan dan Permainan @ Kelab dan Persatuan @ Unit Beruniform

Mata pelajaran yang WAJIB diambil mengikut aliran:
1. Aliran Fizikal
Fizik | Kimia | Matematik
2. Aliran Biologi
Biologi | Kimia | Matematik
3. Aliran Perakaunan
Matematik | Ekonomi | Perakaunan | Pengurusan Perniagaan

4. Aliran (Teknikal) Awam
Matematik | Fizik dan Kimia Kejuruteraan | Asas Kejuruteraan | Pengajian Kejuruteraan Awam
5. Aliran (Teknikal) Mekanikal
Matematik | Fizik dan Kimia Kejuruteraan | Asas Kejuruteraan | Pengajian Kejuruteraan Mekanikal
6. Aliran (Teknikal) Elektrik dan Elektronik

Matematik | Fizik dan Kimia Kejuruteraan | Asas Kejuruteraan | Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik

jika anda hargai pembcaan anda...
terima kasih..

18 COMMENT:

  1. Replies
    1. add math 2 termasuk dalam mathematic.. dia combine...

      Delete
  2. Replies
    1. nk tau sub2 tjuk lam mathematics 2,

      Delete
    2. kalau dak sains and teknikal.. dia nyer subject dalam mthematic laen.. x sama...

      Delete
  3. subjek ni sekali utk bdk matrik 2012 kn?
    macamane kite nak tahu kite ni bdk sc fizikal ke sc biologi masa dpt tawaran tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.. inilah subject tuk budak matrik 2012.. tp sub topic jer ak x conform.. mgkin ada pertambahan dan kekeurangan... kalau korang amek bio masa spm.. so korang akan d tempatkan bdk sc biologi tp kalau x amek bio so korang d tempatkan ke dak sc fizikal.. kalau nak tkar pon bleh.. tp kat sana kner ikut procedure nyer lar... hehe...

      Delete
  4. sub utk math cmne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang korang belajar dalam spm.. 2 yang korang akan belajar balik.. tapi lebih mendala ckt.. ckit jer..

      Delete
  5. tlg bgi sub2 tjuk utk math,nk wat persediann utk ke matrik,math dlm matrik

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt dalam matrik.. dorang bg subject.. ko bleh survey dgn penuh yakin dan berjaya

      Delete
  6. tahniah kepada mereka yang dapat tawaran ke matrikulasi.. pembelajaran nyer.. mudah.. dan key untuk berjaya hanya 1... iaitu RAJIN...hhe...

    ReplyDelete
  7. Erm,tumpang tanya. Adakah di matrikulasi jurusan akaun n foundation of management belajar semua subjeknya sama?

    ReplyDelete
  8. Erm,tumpang tanya. Adakah di matrikulasi jurusan akaun n foundation of management belajar semua subjeknya sama?

    ReplyDelete
  9. nak tanya sikit

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.. bole xterangkn cmne subjek kemahiran dinamika ni?? mcm kerja prtukangnkah?? trima kasih

    ReplyDelete
  11. Pendapat anda : Sains ke Teknikal yg mane susah?
    saya pelajar teknik btw. kalau masuk aliran Teknikal kena kerja sebagai jurutera sahaja ke? mohon jwpn :)

    ReplyDelete